חלה לשבת

מרכיבים לשתי חלות גדולות:

  • 1 קילו קמח
  • 1 שקית שמרית
  • 1/2 כוס סוכר
  • 2 ביצים
  • 3/4 1 עד 2 כוסות מים
  • 1 כף מלח
  • 1/2 כוס שמן או 120 גרם מרגרינה בטעם חמאהבטמפ' החדר או 50 גרם חמאה ושליש וקצת כוס שמן
  • צימוקים שחוריםכחצי כוס (לפזר לפי הצורך והכמות שרוצים)
  • קמצוץ של קנמון (לא להגזים כי הקינמון יש לא טעם דומיננטי)

אופן הכנה:

  1. שמים בקערה קמח לבן ויוצרים גומחה במרכז ערמת הקמח, אליה מכניסים את השמרים והסוכר ומערבבים קלות.
  2. מוסיפים את יתר החומרים, ולשים היטב (אני מעדיפה ידנית, אך ניתן גם במערבל מזון במהירות בינונית כ- 7 עד 10 דקות) עד שהעיסת הבצק נעשת חלקה, מבריקה ונדבקת לתחתית.
  3. מניחים לתפיחה עד להכפלת הנפח באזור חמים (בערך 45 דקות עד שעה) שימו לב: לבדוק מדי פעם שהבצק תופח ושהכל בסדר איתו.
  4. טיפ:
    1. אני מורחת מעט שמן בחלק העליון של הבצק כדי למנוע התייבשות.
    2. מניחה על הקערה מגבת ושמה ליד עדן החלון באזור חמים.
  5. לאחר שהבצק תפח נותנים אגרוף במרכזו ולשים אותו קלות. מחלקים את הבצק לשתי חתיכות (2 חלות).
  6. חלה עגולה: לוקחים את הבצק ויוצרים "נחש" בצק אחד ארוך באמצעות רידוד עם האצבעות על משטח עבודה מקומח קלות. לאחר מכן, מסובבים אותו בצורה ספירלית ויוצרים שבלול. מניחים על נייר אפייה בתוך תבנית לחצי שעה להתפחה נוספת. לאחר שהחלה תפחה, לוקחים ביצה טרופה ומברישים אותה בעדינות על הבצק בכל חלקיו העליונים והצדדים.
  7. לקישוט: ניתן לשים מלח גס או שומשום או פרג
  8. חלה חגיגית: מחלקים את חתיכת הבצק השנייה ל5 כדורים מהם יוצרים על ידי רידוד ידני חמש רצועות ארוכות ושוות באורכן ככל שניתן.
  9. מצמידים את הקצוות בקצה העליון של החלה וממספרים את הרצועות (בראש) מ-1 עד 5 (לאחר כל שינוי בסדר, ממספרים אותן מחדש), ואז:
  10. מעבירים את 1 מעל 3, לאחר מכן, 2 מעל 3 ולבסוף 5 מעל 2 ושוב מהתחלה עד שנגמר המקום. מחברים את הקצה ומקפלים אותו מתחת לחלה (בשני הקצוות שלה) כך שיהיה אסתטי וסגור היטב.
  11. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים עד להכפלת הנפח (כחצי שעה). לאחר מכן, מברישים בביצה טרופה ומפזרים במידת הרצון את הקישוטים הנבחרים. מכניסים לתנור שחומם מראש בטמפ' 180 לכ- 35 דקות (להניח את המגש באמצע של התנור, ולבדוק כל פעם שהחלה בסדר).
  12. בתאבון!

המתכון המקורי